Reciclarea plasticului
Reciclezi plasticul deja sau nu, trebuie sa citesti acest articol
Peste tot in jurul nostru avem obiecte din plastic pe care le cumparam zilnic si apoi le aruncam la gunoi. Gandeste-te doar la sticlele (pet-urile) din plastic pentru apa si/sau suc.
Ai curaj sa faci o estimare a consumului zilnic doar de apa la PET in Bucuresti?
Unde se duce tot acest plastic?
Cat o sa mai putem consuma plastic in mod iresponsabil?
Impactul devastator al plasticului asupra mediului si timpul extrem de indelungat pentru dezintegrare fac din plastic unul dintre cele mai daunatoare deseuri asupra mediului inconjurator.
Patru (4) motive principale pentru care ar trebui sa reciclam plasticul:
- Economisim resurse naturale: producerea produselor din plastic implica un consum total de 8% din productia de petrol la nivel global (Sursa: http://www.lumeatacurata.ro/ce-reciclam/plastic.html);
- Reducem consumul de energie prin reciclarea plasticului utilizat in loc sa producem altul nou economisind energia echivalenta cu consumul unui pe o durata de 6 ore;
- Scade drastic cantitatea de deseuri care ajunge efectiv la gropile de gunoi;
- Reducerea emisiilor din atmosfera rezultate din arderea deseurilor din plastic.
Ce tipuri de plastic pot fi reciclate?
Sunt 7 tipuri de plastic ce pot fi reciclate, fiecare tip avand nevoie de un proces separat pentru a putea fi reciclat.
LDPE si HDPE sunt cele mai intalnite tipuri de plastic, dar care pot fi reciclate relativ usor, iar PVC-ul este cel mai greu tip de plastic reciclabil.
Aesta din urma necesita eforturi foarte mari care fac procesul de reciclare mai scump decat productia de la 0. Din acest motiv multe companii evita sa adopte o asemenea abordare.
Acest demers nu trebuie sa-l facem pentru economisii bani ci pentru a ne proteja natura si sanatatea noastra si a generatiilor urmatoare.
Cu timpul vom invata sa reciclam si PVC-ul intr-un mod eficient din punct de vedere al costurilor la nivel global.
Partea buna este ca aceste costuri cad in sarcina procesatorilor de reciclare si nu in sarcina celor care colecteaza selectiv deseuri si le transmite spre reciclare.
Mai multe despre acestea gasesti in articolul „Cum se reciclează plasticul?”
In ceea ce priveste produsele efectiv pe care le cumparam gasim plastic in:
- PET-uri;
- Pungile, sacii de gunoi si foliile din plastic;
- Instalatiile pentru apa;
- Izolatiile cablurilor electrice;
- Mobilier usor;
- Jucarii;
- Recipiente lichide iaurt/smantana/sana;
- Caserole pentru mancare (termice sau nu).
Daca vrei sa stii ce plastic este folosit la productia fiecaruia dintre aceste obiecte, citeste acest articol.
Acum iti dai seama cat de mult plastic cumparam fiecare dintre noi in fiecare zi si ajunge tot la gunoi?
Hai sa facem ceva in legatura cu plasticul pana nu e prea tarziu.
Cum putem colecta plasticul pentru reciclare?
Ai nevoie de recipiente dedicate pentru colectarea plasticului. Ideal ar fi sa ai recipiente care respecta culorile colectarii selective pentru a fi mai usor tuturor (celor care arunca deseuri si celor care le colecteaza).
Recipientele trebuie sa fie suficiente si la indemana oricui pentru a necesita din acest punct de vedere eforturi suplimentare.
Inainte de aruncarea in recipientul aferent respectivul obiect din plastic trebuie spalat sau curatat de resturi de mancare sau alte materiale.
Pentru fiecare recipient sa adaugi un mesaj prin care oricine sa inteleaga imediat unde trebuie sa arunce plasticul respectiv.
Pregatirea unor surprize sau premii pentru ceilalti membri ai familiei sau colegi de birou poate fi un bun motivator sau factor de interactiune intre ei.
Informari prealabile si periodice mai ales la inceput sunt absolut obligatorii.
Nu prezuma aderarea celorlalti la aceasta schimbare. E mai simplu sa nu schimbam niciodata nimic.
Asa ca o buna informare din timp coroborata cu un interes si/sau incadrata intr-un joc va face diferenta intre 0 rezultate si cele remarcabile.
Unde trimitem plasticul colectat separat pentru a fi reciclat?
In Romania, inca, o buna parte dintre companiile de salubritate nu sunt pregatite sa colecteze selectiv deseurile de la firme si gospodarii.
Nu au utilajele necesare pentru deplasare in teritoriu si colectarea separata a deseurilor.
Dar, exista totusi alte entitati care au prealut initiativa in domeniu.
Unele firme, aplicatii si ong-uri, care prin forte proprii sau prin intermediul unor programe finantate, colecteaza si recicleaza plastic.
Unele vin si ridica direct de la domiciliu/sediu, dar un minim de cantitate este impus.
Altele organizeaza campanii, pe perioada carora te poti duce in locurile special amenajate pentru a preda plasticul colectat.
Exista chiar o aplicatie prin care firmele de reciclare liciteaza pentru cantitatea si tipul de deseuri pe care tu le-ai adunat.
Nu in ultimul rand, hipermarketurile si marile supermarket-uri au aparate/zone speciale pentru colectarea plasticului, separata a bateriilor sau doar a PET-urilor.
Deobicei se regasesc in zona caselor de marcat, la intrarea in magazin sau in parcare in functie de marimea magazinului respectiv.
Poti foarte usor duce recipientele de plastic la aceste aparate/zone speciale din supermarket-uri atunci cand te duci la cumparaturi.
Afla unde sunt centrele de colectare PET sau centrele de colectare plastic din orasul tau.
Astfel efortul de-a colecta si recicla plasticul este si mai mic.
Ramane doar achizitionarea de pubele si/sau cosuri de gunoi de interior dedicate colectarii plasticului si sa respecti regulile.
Spor la treaba!
Lasă un răspuns